Pregătirea pentru căsătorie.

Indecizia de a rămâne în relație.

Sarcină nedorită de partener sau neașteptată.

Disfuncții sexuale.

Infidelitate, separare, divorț.

Atmosferă tensionată în cuplu (violență verbală, fizică și sexuală, gelozie).

Dificultăți de comunicare în cuplu.

Psihoterapie de cuplu

Ce este?

Psihoterapia de cuplu se adresează cuplurilor aflate in impas și îi ajuta pe parteneri să se înţeleagă mai bine pe sine si pe celalalt in relaţie, sa îşi identifice atât propriile nevoi cât si pe cele ale partenerului. Suntem obişnuiţi sa credem că terapia de cuplu înseamnă sa mergem la terapeut ca să ne rezolve problemele dintr-o relaţie. Lucrurile sunt insa mult mai complexe. Terapia de cuplu presupune descoperirea legăturilor care unesc doua persoane, care le fac sa rămână împreună, iar daca una sau mai multe dintre aceste legături nu mai funcţionează, rolul terapeutului este de a înţelege si de a-i face pe cei doi parteneri sa înţeleagă ce anume nu mai funcţionează. Oricât de multi ani au petrecut împreună doi parteneri de viaţă, terapia de cuplu invita la o perspectiva diferita asupra partenerului. Prin intermediul ei, doi parteneri de viaţa devin capabili sa îşi spună unul altuia lucruri pe care nu si le puteau spune, din diferite motive, își înţeleg reciproc aşteptările intime, îşi exprimă dorinţele ascunse. Pe scurt, prin intermediul terapiei de cuplu, cei doi reînvăţa sa îşi vorbească si sa se asculte reciproc.

Când apelăm la terapia de cuplu?

Atunci când  o suferinţă cat de mica ar fi ea apare sau în momentul în care apar certuri frecvente, neintelegeri, lipsa de comunicare, probleme sexuale, infidelitate, divergente cauzate de creşterea si educarea copiilor. Totodată se recomandă ca terapia de cuplu să fie însoțită și de şedinţe individuale de terapie mai ales in cazurile de violenta domestică, infidelitate, dependente.

Cum se desfăşoară?

Se desfăşoară într-o  primă întâlnire prin a discuta direct cu cei doi parteneri  de cuplu împreuna dificultăţile pe care acestea le parcurg. Se dispune și seminţe individuale pentru o ințelegere mai acurata a situațiilor problematice. Nu există o  normă fixă si nici una de durata fixă. Se pot dispune ședințe săptămânale pe o perioadă mai îndelungată sau pe o perioadă mai scurtă, in unele cazuri fiind doar vorba de deblocarea anumitor căi de comunicare.

Față în față: constă în contacul direct cu terapeutul, întreaga ședință de terapie fiind desfăşurată într-o încăpere în care vei sta doar tu și terapeutul.

Online: constă în utilizarea unor mijloace moderne de comunicare (Skype), atunci când există motive care te împiedică să ajungi la cabinet: rezidența în alt oraș/țară, incapacitate fizică de deplasare.

Ce este bine să știi?

Exista dovezi ştiinţifice care susţin ca membrii unei familii cu diferite probleme manifesta o varietate de pattern-uri disfuncţionale, printre care exprimarea gândurilor si a emoţiilor. Exprimarea gândurilor si a emoţiilor necesita conştiinţa de sine, un vocabular adecvat pentru descrierea experientelor, libertatea fata de factori inhibitori, precum teama de respingere de către cel care asculta, si un grad de autocontrol. Rezolvarea eficienta a problemelor include abilitatea de a defini in mod clar caracteristicile unei probleme, generarea de soluţii alternative, colaborarea cu alti membrii din familie in evaluarea avantajelor si dezavantajelor fiecărei soluţii, punerea de acord pentru cea mai buna rezolvare si conceperea unui plan specific pentru implementarea ei. Astfel, o rezolvare eficienta a problemelor in cuplu necesita atât tehnici bune cat si bunăvoinţa.