Sentimente de neajutorare, pesimism. Stima de sine scăzută, devalorizare.

Anxietate. Atacuri de panica.

Tulburări de panică și fobii simple sau specifice.

Furie excesiva sau iritabilitate. Probleme de relaţionare.

Perioade de schimbări si tranziţii. Dificultăți in luarea deciziilor.

Retragere din viaţa sociala. Sentimente de vinovăţie.

Insomnie sau alte dificultăţi legate de somn.

Tulburări alimentare, ale imaginii corporale.

Depresie. Pierdere(doliu). Separare divorț

Traume psihice Depresie severă suportată din orice motiv.

Suprasolicitare, oboseală a sistemului nervos.

Obiceiuri proaste, dependenţă
de jocuri de noroc, produse alimentare .

Psihoterapie individuală

Ce este?

Procesul psihoterapeutic presupune interacţiune, comunicare, si are la baza o relaţia profesionala construita pe principii si tehnici terapeutice. Aceasta este un proces, o punere în practică a nevoilor, gândurilor și trăirilor autentice ce determină modul în care ne trăim viața ca urmare a modificărilor comportamentelor pe care le poate genera. Uneori, necesitățile și realitatea de zi cu zi pot crea conflict între sinele profund, resurse și valori, în consecință stare de bine fiind cea care are de suferit. Alături de terapeut, clientul poate utiliza psihoterapia pentru a rearmoniza viața interioară și realitățile cotidiene.

Când ai nevoie de psihoterapie?

Dacă te simţiţi copleşit de gânduri şi emoţii negative care pot avea un efect chiar asupra corpului fizic, dacă  te simți nefericit, copleşit şi lipsit de speranţă, dacă te lupţi cu dependenţe şi ai dificultăţi de concentrare, sau te confrunţi cu situaţii care ți se par greu de gestionat,  te  simţi obosit sau stresat, este momentul să căutaţi suportul unui specialist, psihoterapia poate fi de mare ajutor.

Cum se desfășoară?

În funcție de gravitatea problemei acesta se desfășoară, de regulă, în ședințe săptămânale ce durează aproximativ 50 de minute. Este necesar și important de știut faptul că, psihoterapia este un întreg proces – procesul terapeutic – care implică mai multe ședințe, în funcție de nevoia și problema clientului. Pentru o schimbare autentică, reală, este nevoie de 6 luni – 1 an pentru a se restructura, reconsolida noua persoană, cu valori noi, principii noi, renunțare la vechile programe moștenite transgenerațional, în proporție de 80-90% din manualul familiei din care provine. Are o mare varietate de abordări, și implicit, tehnici și strategii și se bazează pe convingerea că orice persoană cu probleme psihologice are capacitatea de a se schimba, învățând noi metode de a percepe realitatea, de a o evalua, de a se comporta. Utilizarea metodelor psihologice se bazează în special pe relația de colaborare terapeut – client în vederea soluționării dificultăților cu care se confruntă clientul. Cu siguranță fiecare dintre noi deține anumite resurse care-l pot ajuta să depășească problemele cu care se confruntă. Poate că unii dintre noi nu le conștientizăm, sau nu știm cum să le folosim, ajutorul constând în eliminarea sau diminuarea simptomelor tulburătoare astfel încât persoana să ajungă la un ritm de viață funcțional.

Față în față: constă în contacul direct cu terapeutul, întreaga ședință de terapie fiind desfăşurată într-o încăpere în care vei sta doar tu și terapeutul.

Online: constă în utilizarea unor mijloace moderne de comunicare (Skype), atunci când există motive care te împiedică să ajungi la cabinet: rezidența în alt oraș/țară, incapacitate fizică de deplasare.

Ce este bine să știi?

Este demonstrat că terapia individuală contribuie la îmbunătățirea stării de spirit și la creșterea stimei de sine. Mai mult, studiile sugerează faptul că psihoterapia individual poate fi chiar mai eficientă decât medicamentele atunci când vine vorba despre tratarea depresiei, a anxietății și chiar a fobiilor. Psihoterapia individuală se adresează persoanei care se găseşte în impas. Persoana  recunoaşte problema ca fiind a sa şi doreşte să se implice in rezolvarea ei. În cadrul demersului psihoterapeutic toate informațiile pe care le vei dezvălui sunt confidențiale, inclusiv datele de identitate, nefiind furnizate unei alte persoane fără acordul tău. De asemenea terapeutul nu te critică, nu te judecă, ci încearcă să înțeleagă ceea ce gândești, ceea ce simți, modul de percepție și de acțiune într-o manieră empatică, îți poate oferi direcții, te poate ajuta să îți cunoști resursele necesare schimbărilor pe care dorești să le faci în viața ta, nefiind în măsura de a da sfaturi sau de a-ți impune ce este nevoie să faci. În cadrul întâlnirilor poți discuta despre orice experiență, situație, pe care ai trăit-o, atunci când ești pregătit, când te simți confortabil, fiind foarte important să fie urmat propriul tău ritm.

Frecvența și durata

Aceasta costa in întâlniri, o dată sau de doua ori pe săptămână, in funcție de nevoile tale. Durata unei ședințe este de 50 min.

Încheierea

Încheierea consilierii psihologice are loc atunci când simți că ai atins o stare de bine și când simți că situația, dificultatea pentru care ai solicitat consilierea psihologică s-a rezolvat. Intenția de a încheia sau de a sista momentan ședințele, se discută cu terapeutul în cadrul unei ședințe de încheiere. Indiferent de tipul de încheiere temporar sau definitiv, existența unei ședințe de finalizare a întregului demers psihologic, precum și a relației terapeutice este extrem de importantă.